Látogatóink száma:

Cikkek

XVII. Széchenyi-napok

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola immár nagy múltú rendezvénye 2018. október 2-5. között valósult meg, idén a Mátyás király Emlékévvel is összefonódva.

Az intézményt látogató gyermekek jól tudják, hogy ilyenkor más formában foglalkoznak velük az iskolában, hiszen ezekben az októberi napokban mindig különleges programok teszik színessé az oktatást.

Az első nap, október 2-án az egész iskola tanulmányi kiránduláson vett részt, melynek során látogatást tettek a tatabányai Turul-emlékműnél, a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Arénában, és Etyeken a Korda Filmpark Látogatóközpontban. A gyermekeknek nagy élmény volt megtekinteni a Puskás Ferenc-relikviákat, pl. a világhírű magyar focista aranycipőjét, és magát a látványos stadiont. A Filmparkban a gyermekek különféle, filmforgatásnál használt kellékeket láthattak, és számos filmes trükkbe nyerhettek betekintést.

Másnap, október 3-án, majd október 4-én a kisgyermekek bepillanthattak a kovácsmesterség rejtelmeibe, az ő számukra Gulyás László diószegi díszműkovács tartott látványos foglalkozást. Segítségével minden gyermek névvel ellátott patkót kalapálhatott.

A Mátyás király nyomában jártam c. vetélkedőn – melyet Pónya Zsuzsa és Rakoncza Anikó vezettek – a harmadikosok és negyedikesek különféle nyelvi fejtörőkön, ügyességi és furfangos feladatokon keresztül bizonyíthatták éles elméjüket, rátermettségüket, miközben játszva ismerkedtek Mátyás király korával. Ezután az alsó tagozatosok pontosan 2018 lépést tettek meg az iskolától indulva a falu határáig érve, ezzel is bizonyítván erőnlétüket. Az első és másodikosok Mátyás vetélkedője - melyet Szalai Gyöngyi és Rakoncza Éva irányítottak - egy lovagi torna volt, ahol a legkisebbek nemcsak az emlékezőképességüket tették próbára, hanem az erővel, kitartással, bátorsággal, furfanggal és leleménnyel, is sok akadályt küzdöttek le.

A felső tagozatosok október 3-án a napot már kora reggel sportosan kezdték: kihasználva az Alsó-és Felsőszeli közötti kerékpárutat, mindenki görkorcsolyán vagy gyalog tette meg a három kilométeres útvonalat a két falu között. A felsőszeliek így beleélhették magukat az alsószeliek napi útvonalába, ezáltal is elmélyítve a két falu gyermekei közötti összetartozás érzését.

Ezután a tornateremben Néma Dezső szervezésében kezdődött a küzdelem a Széchenyi Kupáért. Tallós, Pered, Galánta, Jóka, a helybeli szlovák iskola és a házigazdák mérték össze focitudásukat. A kupát idén (miként tavaly is) a galántai Kodály Zoltán Alapiskola tanulói nyerték el. A hazai magyar focisták a második helyen végeztek.

Időközben minden felső tagozatos osztály eljutott a Komrhel Márta által vezetett orosz órára. A német-orosz-etika szakos pedagógus nagyon érdekes orosz órákat tartott, prezentációban bemutatva a gyermekeknek Oroszországot és az azbukát. Az órán mindenki megtanulhatta az orosz köszönéseket és megkísérelhette cirill betűkkel leírni a nevét. A lányok számára ez a nap aerobikkal végződött, melyet Szabó Zsófia tartott.

Október 4-én Király Katalin vezetésével zajlott a felső tagozatosok Mátyás-vetélkedője, s ugyanabban az időben Szabó Rozália irányításával természettudományi vetélkedőre is sor került. Utána a kultúrházban Écsi Gyöngyi előadását láthatták a gyermekek „Szőlőszem Kálmán” címmel, mely fergeteges sikert aratott, kicsiknél és nagyoknál egyaránt. Ezt követően Mészáros Magdolna szervezésében igricjátékok zajlottak az iskolaudvaron.

Az egyes versenyek értékelésére október 5-én, a Széchenyi-napok záróünnepségén került sor. A tornateremben Vanko Erika, Király Katalin, Nagy Flórián, Pónya Zsuzsa, Rakoncza Éva, Morovics Ibolya pedagógusok ismertették a tanulókkal az egyes pályázatok, vetélkedők eredményeit. Az említett focitorna, a Mátyás- és természettudományi vetélkedő mellett az iskola tanulói két kategóriában alkotópályázatba is benevezhettek: volt irodalmi és rajzpályázat érdekes témákkal. Legjobban a „Nagyi, mesélj téma nyerte el a diákok tetszését, de a „Látogatóban Mátyás királynál” című fogalmazások is jól sikerültek. A legkisebbek szintén erről írtak hangulatos fogalmazásokat. A leglátványosabb rajzok is e témához kapcsolódva készültek. Az eredményhirdetés után a tanulók az iskola folyosóján a kilencedikesek közreműködésével megemlékeztek az aradi vértanúkról. Ezután a tanulók a falon lévő Széchenyi-domborművet koszorúzták meg. Az aradi vértanúkért égő mécsesek mellett közös énekléssel hangzott el nemzeti imánk, a Himnusz.

Ezzel zárult emelkedett hangulatban a Széchenyi-napok kiemelkedő jelentőségű rendezvény. László Ildikó igazgatónő zárszóként mindenkinek köszönetet mondott. Valóban minden itt tanuló és nevelő büszke lehet Széchenyis mivoltára, hiszen „Nomen est omen” – A név kötelez.

Az eseményhez kapcsolódó képgalériák:

2018_10_02 Széchenyi Napok - kirándulás: Tatabánya, Etyek, Felcsút

2018_10_03 Széchenyi Napok - séta, görkorizás, vetélkedő, orosz óra, foci

2018_10_04 Vetélkedők, meseelőadás, igricjátékok

2018_10_04 Széchenyi Napok - tanulóink rajzai

2018_10_05 Pályázatok értékelése

2018_10_05 Megemlékezés az aradi vértanúkról

Névnap

Köszöntsük Simon, Szimonetta
nevű ismerőseinket!