Látogatóink száma:

Cikkek

A Kincskeresők XVIII. évfolyama Galántán

A helyi értékeket kutató diákok éves konferenciája immár 18. alkalommal zajlott Galántán a Pázmány Péter Alapítvány székházában.

Ez a jeles rendezvény nagy érdeklődésnek örvend az ifjúság körében, s ezt az idei jelentkezés is bizonyítja, hiszen a 47 csapatban 60 tanuló készült a vizsgált témakör bemutatására.

A konferenciát Szanyi Mária, a Felvidéki Tehetségsegítő Tanács vezetőségi tagja nyitotta meg, aki a mozgalom elindítójaként töretlen sikerrel szervezi ezt az előadássorozatot.

Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket rámutatva a kincs szó jelentésére és fontosságára. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke szintén sok sikert kívánt a csapatoknak. A továbbiakban bemutatkozott a Nemzeti Örökség Intézete és a Néprajzi Múzeum. A Magyar Interaktív Televízió mint médiapartner megörökítette az előadásokat, s a későbbiekben láthatók lesznek a világhálón.

A zsűri elnöke Pék László, a Mentor TT alelnöke, további tagok pedig Novák Veronika, egyetemi oktató, nyugalmazott levéltári igazgató és Takács Mihály, a galántai Honismereti Múzeum igazgatója volt.

A témaválasztás nagyon széles skálája mutatkozott meg a két nap során, egyetlen megkötés az volt, hogy helyi értékekről szóljon az előadás.

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola és Óvoda szívügye a hagyományok átadása és a helyi értékek gyűjtése, átmentése az utókornak. Ezért is készült három csapat az idei Kincskeresőkön való bemutatkozásra. Královič Ádám és Vanko Norbert Bence a 8. évfolyamból a 85 évvel ezelőtti visszacsatolásra emlékeztek, főleg a helyi lakosság örömmámorát bizonyító képekkel dolgozva. Mindemellett Alsószeli, Galánta és Taksony is előtérbe került, hiszen Troch Pál taksonyi plébános jegyzeteiből kitűnik, hogy a felsőszeli lovas bandérium egészen Galántára kísérte a bevonuló magyar katonákat. Felkészítőjük Mészáros Magdolna volt. A másik téma az alsószeli evangélikus templom és gyülekezet életét vetítette elénk a templomépítés 145. évfordulója alkalmából. Nagy Olivér 8.-os tanuló szakavatottan és hitelesen tárta a hallgatóság elé a gyülekezet életét. A hatodikos Nagy Kristóf a családi albumban keresgélve talált régi fényképeket, melyekről aztán kivallatta dédmamáját, hogy még többet tudjon arról, hogy a történelem viharai mennyire érintették a családot. Mindkét munkát Morovics Ibolya irányította.

A zsűri az elhangzott előadásokat nagyra értékelte és arany sávval jutalmazta. A támogatóknak köszönhetően az emléklap mellé a diákok értékes könyveket is kaptak.

Remélhetőleg a jövőben ismét lesz lehetőség az iskola és a falu közönsége előtt is elmondani előadásukat, hogy a tapasztalataikat még többen megismerhessék, s talán a diákság közül is még mások is csatlakoznak a kincskeresők népes táborához.

Bízunk benne, hogy a pedagógusok körében továbbra is megmarad az érdeklődés a helyi értékek iránt, s bátorítani fogják tanítványaikat a kutatások folytatására.

 

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria

 

 

Névnap

Köszöntsük Kornélia
nevű ismerőseinket!