Látogatóink száma:

Cikkek

Felvidéki magyar gyerekközösség kitüntetése

A magyarországi Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2017. január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából Örökség-serleg kitüntetést adományozott a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola mellett működő Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapatnak a több mint egy évtizedes tevékenysége elismeréseként.

A kitüntetés átadására Budapesten a Stefánia Palota dísztermében került sor. Nick Ferenc, az Alapítvány elnöke és a Magyarország Felfedezői Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, Rakó József adta át az Örökség serleget a felsőszeli csapat alapítójának, Mészáros Magdolnának, a magyar kultúra lovagjának és a csapat további megjelent képviselőinek.

Az Örökség serleg elismerést „A magyar kultúra határon túli ápolásáért” adományozták.

A csapat 14  éve alakult, céljuk a történelmi és néprajzi ismeretek bővítése, ápolása. A létrejöttét egy sikeres Kossuth-pályázat alapozta meg, melynek során a szeli tanulók négyen eljutottak Sárospatakra a Magyarország Felfedezői Szövetség vezetőképző táborába. Az ottani vezetőtársak, mint Mátyus Ilonka, (Erdély), ill. Horváth Vilmos (Belgium) s  főképpen Rakó József személyisége nagy mértékben befolyásolták a döntéshozatalt: Felsőszeliben is vannak érdeklődő gyerekek, akik a szülőföldjükhöz ragaszkodnak, és a történelem megismerése játékos formában nem idegen tőlük. A próbálkozás sikeres volt, mert azóta töretlenül munkálkodnak a régió hagyományainak felkutatásában, népszerűsítésében.

2005-ben felvették a Bercsényi Miklós nevet, a névválasztásnál az is motiválta őket, hogy a Rákóczi-féle szabadságharc mátyusföldi eseményeire egy dűlőnév is emlékeztet. A Kuruc ere közelében történelmi játékot is szerveztek, s a pataki hármashalomra is szórtak az itteni földből néhány rögöt.

A felfedezőcsapat tagjai rendszeresen részt vesznek a sárospataki vezetőképző táborban, toborzókat szerveznek, igric játékokkal felelevenítik a régi szokásokat, a Kincskeresők mozgalmában felkutatják a helyi értékeket. Rovásírás tanulásával is elmélyítik tudásukat a magyarság történelméből. Vetélkedőkön vesznek részt, ünnepi műsorokon és kirándulásokon erősítik magyarságtudatukat. Ismerik az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc gyerekhőseit, a felvidéki származású honvédjének (Büttner Emil) sírját, s annak emlékét tisztelettel ápolják. A kis közösség példája a mátyusföldi fiatalság összefogásának.

A kitüntetett csapatokat a Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkara szatmári népdalcsokorral köszöntötte.

A narrátor az Örökség serlegről elmondta, hogy 2005-ben döntöttek az ifjúsági közösségek ilyenfajta elismeréséről. Azóta öt ország 29 közössége érdemelte ki a kitüntetést. Mostantól pedig 33-ra emelkedett ez a szám, s a Felvidékre, elsőként a mátyusföldi Felsőszelibe vándorolt a serleg.

A gála további részében a kultúra lovagjait avatták fel. Az ünnepséget az Európa himnusz és a Szózat közös éneklésével fejezték be.

Gratulálunk a felsőszeli csapatnak és további sikeres felfedezőutakat és maradandó élményeket kívánunk.

Az eseményhez tartozó képgaléria

Névnap

Köszöntsük Kornélia
nevű ismerőseinket!