Látogatóink száma:

Kiállítások Alsószeliben

70 éve történt a felvidéki magyarság kitelepítése, deportálása. Ehhez az eseményhez kapcsolódó kiállításokat és a falumúzeumot látogatták meg iskolánk alsó- és felső tagozatos tanulói 2017. szeptember 21-én Alsószeliben.

Az első két kiállítás bemutatta, hogy az akkori emberek hogyan éltek, miket éltek át. Az egyik egy falumúzeum volt, teljesen berendezett ház tiszta szobával és konyhával. Láttunk kézzel készített alsószeli szőtteseket, sarokpadot, mosóteknőt, és katát – ami a járóka elődje volt. A falumúzeumban Puskás Margit, nyugdíjas tanító néni kalauzolt bennünket. A másik kiállítás azokra a szörnyű eseményekre összpontosult, melyek 1947-ben sújtották a felvidéki családokat. Láttunk megható újságcikkeket, fényképeket, statisztikákat, egymást kereső családtagok fotóit, újsághirdetéseit.

A babakiállítás is megragadta a gyerekek figyelmét. Mindegyik baba más és más volt: egyik csinosabb, másik csúnyább, göndör, vagy egyenes hajú. Ráadásul igazi műtárgyakat, régiségeket is megpillanthattunk: Rozi baba például 135 éves. A fotókiállításon csodálatos képek sora fogadott bennünket a Kandia-tóról, az alsószeli Jurtanapokról. Szerintem a kiállítások megtekintése után mindenki élményekben gazdagon tért haza.

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria