XVI. Széchenyi-napok

Az iskola névadójához kapcsolódó hagyományos rendezvényre 2017. október 11-13. között került sor a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában.

Idén ez a rendezvény szervesen összefonódott a kitelepítés 70. évfordulójával és az Arany János Emlékévvel.

„Ha október, akkor Széchenyi-napok!”– ujjonganak a szeli gyermekek, akikre ilyenkor minden évben gazdag kulturális program vár. Az ünnepi napok megnyitóján, október 11-én reggel az osztályfőnöki órákat Francisti László jóvoltából Baranta-bemutató követte, amit a gyermekek nagy érdeklődéssel szemléltek.

Ezután kezdődött az Arany Jánosról szóló kreatív irodalmi vetélkedő Nogely Mónika irányításával és a többi magyartanár segítségével. A felső tagozatosok osztályonként öttagú csapattal képviseltették magukat. A vetélkedő győztes csapatát a nyolcadikosok alkották, akik értékes könyvjutalomban részesültek.

Időközben Néma Dezső szervezésében a tornateremben folyt a küzdelem a Széchenyi Kupért. Tallós, Pered, Galánta és a házigazdák mérték össze focitudásukat. A kupa idén Tallósra került.

Aznapra minden osztály számára külön órarend készült, így nem csupán a szurkolás vált lehetővé, de a diákok eljuthattak az összes programra, így a fizikai kísérletek bemutatójára - ezt a felvidéki Corvus Csillagászati Egyesületből Szarka Ádám és Mázik László valósították meg. Ugyanígy Józsa Dávid ausztráliai utazásról szóló élménybeszámolója is különlegesen érdekfeszítő volt. A kitelepítés 70. évfordulója kapcsán minden Széchenyis részleteket nézhetett meg a „Két hazát szeretünk” című dokumentumfilmből, valamint két nyolcadikos tanuló (Bedecs Patrik és Lénárt Dóra) prezentációját is megtekinthették a kitelepítésről.

Másnap, október 12-én az egész iskola névadója, gróf Széchenyi István nyomába indult Nagycenkre. Mindenki megjárta a Széchenyi Múzeumot, a lovardát, a temetőt, a vonat skanzent, s nem utolsó sorban a Széchenyi Mauzóleumot, ahol a „legnagyobb magyar” sírjánál rótta le tiszteletét. Megható volt, ahogy a koszorúzás után minden csoport elénekelte nemzetünk himnuszát.

Október 13-án volt a Széchenyi-napok záróünnepsége, amikor az egyes versenyek értékelése zajlott.

Reggel a helyi művelődési házban rendhagyó táncoktatásra került sor. A Csallóköz Néptáncegyüttes látványosan mutatta be a legismertebb magyar táncokat, fellépésével óriási sikert aratva.

A tornateremben ezután került sor a versenyek szakmai értékelésére, ezt Pónya Zsuzsanna, Rakoncza Éva, Mura Anita, Morovics Ibolya, Nogely Mónika és Nagy Flórián pedagógusok végezték. Az említett focitorna és Arany János vetélkedő mellett az iskola tanulói több kategóriában alkotópályázatba nevezhettek be: volt irodalmi, rajz- és fotópályázat meghatározott témákkal. A fogalmazástémák között legjobban az „Akikre büszkék lehetünk című téma nyerte el a diákok tetszését, de az anyanyelvről szóló elmélkedések is szépen sikerültek. A legkisebbek a családjukról írtak hangulatos fogalmazásokat. A leglátványosabb rajzok szintén ugyanebben a témában készültek. A fotókon a két falu (Alsó- és Felsőszeli) nevezetességei elevenedtek meg. Az eredményhirdetés után a tanulók az iskola falán lévő Széchenyi-domborművet koszorúzták meg.

A Széchenyi-napok zárszavát László Ildikó igazgatónő mondta, aki megállapította, hogy a három napos rendezvény valóban sikeres és sokoldalú volt. Az idei Széchenyi-napok keretében a gyermekek figyelme ismét az iskola névadója, Széchenyi István szellemi nagyságára irányult, és az élményekben gazdag három nap hozzájárult a tanulók élményszerű művelődéséhez és magyarságtudatának erősítéséhez.

Az idei Széchenyi-napok programjainak megvalósítását a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A rendezvényhez kapcsolódó képgalériák:

2017_10_11 Széchenyi Napok - baranta, vetélkedő, előadások, foci

2017_10_11 Gyerekek munkái, kiállítás

2017_10_12 Kirándulás Nagycenkre

2017_10_13 Széchenyi Napok - zárónap