Látogatóink száma:

Szilvás-mákos Fesztivál

 A hétvégén, 2017. október 14-én, rendívüli forgalmi dugó volt Felsőszeliben. Néhány órára lovasok, hintók és lovaskocsik foglalták el a falu fő utcáját, sőt még kisvonat és traktor is része volt a nem mindennapi felvonulásnak.

Természetesen a gyerekek sem hiányoztak a színes menetből. A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola vállalkozó kedvű tanulói kerékpáron vonultak végig a falun. Ők a Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapat tagjaiként képviselték az iskolát.

A Csemadok Felsőszeli Alapszervezete egyik kiemelkedő rendezvénye a hagyományos Szilvás-mákos Fesztivál. Immár ötödik alkalommal szervezték meg ezt a szép napot.

A szilvából és mákból készült finomságok mellett természetesen a zenei és dalos hagyományok is főszerephez jutottak.

A művelődési ház előtt nyitótánccal kezdődött a felvonulás. A kikiáltó elmondta verses köszöntőjét, majd egy hatalmas kürtszó után elindult a felvonulás. A díszmenetben  allegorikus kocsikon, hintókon, lóháton, kerékpáron, fogaton és kisvonaton is utaztak a szereplők. Aki nem fért fel, gyalogosan tette meg az utat a falu főterére. A parkolóban az óvodások szüreti köszöntője után az alapiskolások Topogók és Höcögők tánccsoportja fergeteges táncukkal örvendeztették a közönséget.Továbbá fellépett a FIKUSZ Mátyus tánccsoportja a Bicskás zenekarral, a Csemadok Rozmaring éneklőcsoportja, a felsőszeli férfi kar, a Kikelet citerazenekar is. S nem utolsósorban a magyarországi vendégek, a Kaposszekcsői Fúvósok mutatkoztak be. A műsort érdeklődéssel figyelte a nagyszámú közönség, akiknek a szervezők a szilvás-mákos kalácsok, pogácsák kínálásával kedveskedtek.

Délután  a fiatalok falukerülésen vettek részt, majd a művelődési ház udvarán régi mesterségek, kézművesek bemutatóját nézhették meg, és kipróbálhatták kézügyességüket a csuhétárgyak készítésében, a körmönfonásban, a töklámpás összeállításában, fafaragásban.

Az idei Szilvás-mákos Fesztivál gazdag programjával színesítette a falu kulturális életét. Sok fiatal és iskolás kóstolta meg az énekkaros asszonyok által sütött finomságokat.

Emlékezetes marad az összefogás e szép példája.

Az eseményhez tartozó képgaléria

Szilvás-mákos Fesztivál - Kovács István fotói