Látogatóink száma:

II. VOX IUVENTUTIS

„Mechanizálódó korunk olyan úton halad, melynek végén az ember géppé válik. Ettől csak az ének szelleme véd meg“ – mondta Kodály Zoltán még a múlt században. Napjainkban ez a gondolat még mindig nagyon időszerű.

Érsekújvár polgármestere, Klein Ottokár operaénekes nagyon a szívén viseli a fiatalok zenei műveltségének elmélyítését. Ezért minden olyan alkalmat megragad, ahol a város otthont adhat zenei eseményeknek. Ilyen elgondolásból született a Vox Iuventutis, Az ifjúság hangja elnevezésű gyermekkari fesztivál is. Az ötlet megvalósításához többen is összefogtak,mégpedig a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Országos Választmánya és a kultúrszervezet Érsekújvári Alapszervezete, az újvári Regionális Művelődési Központ, valamint Újvár Városa.

A VOX IUVENTUTIS a hazai magyar gyermekkari mozgalom erősítését szolgálja. Ez olyan seregszemle, ahol az iskolai kórusok lehetőséget kapnak a fellépésre, a bemutatkozásra. A szakmai zsűri pedig megbeszéli a karvezetőkkel az észrevételeket, hogy a jövőben mire kell jobban ügyelni. Ezáltal könnyebbé válik a műsorválasztás és a felkészülés is a háromévente megrendezésre kerülő Csengő Énekszó versenyre, ahol már minősítést is kapnak a résztvevő kórusok.

Idén már második alkalommal találkoztak a gyermekkarok Újvárban a császári-királyi lovardában. Az impozáns környezet szinte lenyűgözte a gyermekeket és a hallgatóságot.

A 8 résztvevő gyermekkart a szakmai zsűri figyelte. Józsa Mónika, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem tanára és Stubendek István, a komáromi Concordia Vegyes Kar karnagya értékelésükben hangsúlyozták, hogy a helyezések hiánya ne vegye el a kedvét senkinek, hiszen itt mindenki nyertes. Örömet jelentett a gyerekeknek is, hogy megmutathatták magukat. Jóleső érzés volt látni az eredményeket. Kölcsönösen gazdagodtak a kórusok egymás szereplései által.

A fellépő kórusok a következők voltak: a Zsigárdi Egyházi Gyermekkórus (Žiaček Adrianna), a Szenci Molnár Albert Alapiskola Gombocska Énekkara (Tóth Katalin), a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola Csalogány Gyermekkara (Lénárt Krisztina, Mészáros Magdolna), a Pozsonypüspöki Alapiskola Csalogány Gyermekkara (Ravasz Mária), az Érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola Gyermekkara (Pethes Emese, Dékány Anett, Štifner Ivett), az Alistáli Művészeti és Egyházi Alapiskola közös kórusa (Oros Márta), a Komáromi Selye János Gimnázium énekkara és hangszeres kamaraegyüttese (Stirber Lajos), a Közös Igazgatású Szenczi Molnár Albert Gimnázium és Szakközépiskola lánykara (Szegedi Zita).

A délután folyamán a dalosok műsort láthattak, melyet a szímői Rozmaring-ág citeraegyüttes, az érsekújvári Kis Zúgó tánccsoport (Kis Szilvia)  és a Tökmagok (Juhász Zsuzsa), az Érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola alsótagozatos tánccsoportja mutatott be az érdeklődőknek.

A késő délutáni gálaműsorban a fent említett kórusok egy-egy számmal szerepeltek, majd a Czuczorosok, az egykori Alma Mater tanítványaiból alakult  énekkar Szaló Éva vezényletével adtak ízelítőt repertoárjukból. Végül az összkar népdalcsokrot énekelt, mellyel Ág Tibor emléke előtt tisztelegtek.

A zárszóban Szalay Szilvia, a SZMZBT elnöke megköszönte a karnagyoknak és a kórusoknak az odaadó felkészülést, a kellemes zenei élményt, továbbá a város vezetésének a támogatást és egyben meghirdette a következő tanévre a Csengő Énekszó gyermekkari versenyt.

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria