Látogatóink száma:

„Legyen a zene mindenkié!” (Kodály)

Népzenei est Kodály Zoltán Galánta díszpolgárává avatásának 75. évfordulója alkalmából.

Felsőszeliben tartotta a Csemadok és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága május 26-án az ünnepi megemlékezés egyik rendezvényét.

A szerény cím mögött a fellépők színes csapata sorakozott fel. A hazai énekesek (Csalogány Gyermekkar-Lénárt Krisztina és a Rozmaring Éneklőcsoport, ill. a Felsőszeli Férfi Kar-Mészáros Magdolna) mellett a Kikelet Citerazenekar is bemutatkozott, továbbá az Alsószeli Magyar Dalkör-Szabados László, a Vízkeleti Harmónia Éneklőcsoport-Óvári Mária, a Peredi Férfi Daloskör-Jónás Katalin és a Diószegi Dióhéj Citerazenekar-Vígh Sándor irányításával. A sok szép mátyusföldi, galgamenti népdalcsokrok mellett katonadalok és betyárdalok, ill. vidám bordalok is elhangzottak.

Az est zárószámaként szerepelt a Dombóvári Kapos Kórus Kertész Attila vezényletével és a Kecskeméti Énekes Kör Erdei Péter karnagy vezetésével. Műsorukban ismert Kodály-művek szólaltak meg, mintegy megidézték a zeneszerzőt, akinek nevelési elvei közt szerepelt a népzene mint a zenei anyanyelv ismerete az óvodáskortól kezdve. Emellett egyik fontos gondolata a következő:

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.“ (Kodály)

Végezetül a jelenlévő kórusok közösen elénekelték a Törik már a réteket, Udvarom, udvarom, és a Már Miskolcon szépen muzsikálnak... kezdetű népdalokat, melyek Kodály mátyusföldi gyűjtőútja eredményeképpen maradt fenn, s a ma is szívesen éneklik fiatalok, idősek egyaránt.

Szinte zengett a sok torokból a szép dalcsokor, a közönség nagy tapssal köszönte meg a kellemes estét és a maradandó zenei élményt.

Ez a Népzenei est is ékes bizonyítéka, hogy a Mester munkája él és vannak, akik éltessék.

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria