Látogatóink száma:

Testvércsapatok találkozása Erdélyben

A Magyarország Felfedezői Szövetség közel három évtizedes fennállása alatt nagyon sok Kárpát-medencei gyermeknek adott lehetőséget a szülőföld kincseinek jobb megismerésére, az őket körülvevő értékek felfedezésére.

A Szövetség célkitűzései közé tartozik a magyar történelem játékos megismerése, a néphagyományok továbbadása is. A sárospataki Testvérfogadóban évente egy hetet töltenek el a hazai és a határon kívüli csapatok képviselői, hogy próbák elvégzésével jobban felkészüljenek a további feladatok megoldására. Az említett táborban erősödik a testvércsapatok közti kapcsolat, s ennek köszönhetően vehettek részt a mátyusföldi fiatalok az erdélyi csapat felfedezőtáborában, Gegesben.

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola mellett működő Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapat 10 fős küldöttsége egy hetet töltött a festői Kis-Küküllő menti Geges településen. Az Erdély Felfedezői nevet viselő szervezet a Magyarország Felfedezői Szövetség testvércsapata már négy községben működik. A nyári szünet egyik legjobban várt eseménye a táborozás, melyen az idén a felsőszeliek voltak a vendégek.

A gyerekek nagyon várták a találkozást az erdélyi barátaikkal, hiszen sokat közülük már ismertek tavalyról. A hosszú vonatozás fáradalmait a kedves fogadtatás rögtön feledtette.

A tábornyitás meghitt pillanatai után hamarosan a csapatok is megalakultak, melyek témák szerint oszlottak meg. Az ismerkedési játékok után beszélgettek a szövetségről és a rájuk váró feladatokról. Este fellobbant a pásztortűz is, s a közös éneklés öröme megtöltötte a szíveket.

Érdemes megemlíteni az igric játékokat, melyek a napi foglalkozásokat kiegészítették. A hazai csapatok feladatai tanulságosak és egyben érdekesek is voltak. A felsőszeliek a Mátyás-év kapcsán az igazságos Mátyás életével kapcsolatos feladatsort állítottak össze. A népmesék felismerése a mákospogácsába sütött számok alapján történt. Az egyes állomásokra jutást pedig énekkel színesítették, hiszen a Rákóczi-kor dalai és a 48-as katonadalok mind azt a kort idézik, melyek személyiségei nagyszerű példaképei a mai gyerekeknek is.

Vasárnap istentiszteleten vettek részt, melynek keretében három közkedvelt dalt énekeltek el közösen. Másnap befejezték a próbákat, majd kézműveskedéssel foglalkoztak. Estére táncházat rendeztek.

A hét legizgalmasabb programja kedden volt, amikor autóbusszal felkerekedtek és egy hatalmas kirándulást tettek a környék nevezetes településeire, ill. még tovább is. Megnézték Tamási Áron sírhelyét Farkaslakán, Orbán Balázs síremlékéhez is felgyalogoltak Szejkén a csodálaton székelykapuk alatt. Vezetőiktől sok érdekességet hallottak Székelyudvarhelyről, majd Csíkszeredába érkeztek. A városnézés csak a buszból valósulhatott meg, mivel még hosszú út állt előttük. Az eső ellenére Csíksomlyón megálltak a kegytemplomnál, majd a Gyimesek völgyében folytatták útjukat. A cél Gyimesbükk volt, ahol a kápolnában ünnepélyes avatásra került sor. Az új tagok itt kapták meg az ünnepi szalagot és a tagkönyvet.

Az ezeréves határ közelsége, az avatandók fogadalma és az egész hangulat feledtette a vizes időjárást. A vállalkozókedvű csapatnak a délután folyamán még sikerült feljutnia a Rákóczi-várhoz, hogy onnan is fényképeket készíthessenek. Az utolsó magyar vasútállomás kiállítása, ill. a világháborús bunker megtekintése különleges élményt nyújtott fiatalnak, felnőttnek egyaránt.

Madéfalván is megálltak, hogy a székelyirtás emlékművénél leróják tiszteletüket. A történelem kegyetlenségeire emlékeztet az obeliszk, s azokra, akik életüket áldozták a szülőföldjükért. A táborba vezető úton sok játék és fejtörő hangzott el, melyek elterelték a figyelmet a hosszú útról. Végezetül az ügyesebbek még ajándékokat is nyertek a zsetonok beváltásakor.

Tartalmas és élményekben gazdag volt ez az út, a rövid éjszakai pihenő után a táborzárás következett. Minden csapattag megkapta a megérdemelt kitüntetést és szóbeli értékelést. Legmeghatóbb a búcsúlevelek olvasása volt, melyet egymásnak írtak a gyerekek. Sokszor a meghatódottság könnyeitől nem tudták végigolvasni a kedves szavakat.

A felvidékiek is elbúcsúztak vendéglátóiktól, az új barátoktól, az erdélyi testvérektől. A kapcsolat erősítése céljából jövőre újabb találkozót szervezünk, immár Felsőszeliben.

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria