Advent az alsó tagozaton

A november végével beköszöntő adventben a karácsonyra való várakozás, a lelki felkészülés idején az alsó tagozatos tanulóinkkal számos közös programot éltünk át, valósítottunk meg.

Az apró tevékenységekkel, a közösen megélt rendezvények által próbáltunk egymáshoz nagyobb figyelemmel fordulni.

Az adventre készülődés idején november 27-28-án  délutánonként Mikulást-váró tarisznyákat készítettünk a kicsikkel. Filcre tűvel gombot varrtunk, az anyagot díszítettük, majd a varrógép mellé ülve minden tanuló tanítói segítséggel azt tarisznyává összevarrta. Az elkészült  zsákocskák egész decemberben a napközis pedagógusok által szépen kidíszített folyosón várakoztak.

December 4-én Galántán az óvodásokat  ajándékozták meg előadásaikkal a járási Mesemondó fesztivál résztvevői. Iskolánkból Néma Noel másodikos tanuló szerzett örömet kis történetével a galántai magyar óvodások egy részének, akit felkészítője, Szalai Gyöngyi kísért el a rendezvényre.

December 5-én az iskola minden tanulója a tornateremben Gál Tamás színházának örült. A Buták versenye című meseelőadás rendkívüli Mikulás-ajándék volt. Nagy sikert aratott, fergeteges jókedvet, élményt szerzett mindnyájunknak.  

December 6-án az iskola minden osztályába bekukkantott a Mikulás és kis csapata a Diáktanács jóvoltából. A Mikulás az angyalok és az ördög kíséretében édességcsomagot osztott, a kicsik énekkel, verssel köszönték meg az ajándékot és a látogatást.

Ugyanezen nap délutánján az alsó tagozaton Mikulás-mozit tartottunk, közösen  néztük meg a Grincs c. filmet a zsémbes zöld szőrmókról, aki el akarta lopni a karácsonyt, ám akit végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez térített. A mozi végére a folyosó tarisznyáiba kis meglepetés került a Mikulástól.

December 8-án csatlakoztunk a falunkban tartott karácsonyi vásár jótékonysági sátrához. A tanulók és a felnőttek tartós élelmiszerrel támogathatták a Galántai Vöröskereszt  karácsonyi adománygyűjtését, mely adományokat  a szervezet minden évben  rászoruló családoknak oszt szét.  Ezen kívül az összefogással készült sült teát árusítottuk, az eladásból befolyt összeget pedig a napközi számára ajánlottuk fel.

Decemberben az alsó tagozaton működő Topogók tánccsoportja Simkó Mária vezetésével és Mura Anita segítségével két alkalommal is fellépett, műsorukkal megajándékozták a helyi nyugdíjasokat, illetve december 10-én a galántai Sérült Gyermekek Klubjában szerepeltek. A látogatásokon az idős- és fogyatékkal élő embertársaink szeretetével gazdagodtunk.

December 12-én a 3. és 4. osztályos tanulók is fejleszthették a matematikai képességeiket a Pitagorasz verseny iskolai fordulóján. A versenybe tízen kapcsolódtak be, eredményes megoldó Královič Ádám lett (3. oszt.). A matematikai versennyel tanulóinkat a rendszeres gyakorlásra és kitartásra szeretnénk ösztönözni.

December 14-én a Szülői Tanács süteményvásárt tartott az iskola folyosóján, a gyerekek szülei finomságokkal készültek e délutánra. Sajnos nem várt esemény – vízhiány – miatt főleg csak az alsó tagozatos gyerekek kóstolhatták az édességeket, ízlelhették a frissen sült palacsintákat.

December 18-19-én alsós tanulóink is szorgalmasan próbálták a szülőknek szánt karácsonyi ajándékműsoraikat. A Topogók tánccsoporttal és az énekesekkel Simkó Mária gyakorolt, az irodalmi kör műsorára pedig Blazsek Beáta segítségével készültek a kicsik. Az osztályokban és délután a napközikben kézműves tevékenység folyt, készültek a felnőtteknek, szülőknek szánt ajándékok.

December 20-án délelőtt a tanulók ajándékműsorát mi többiek is megcsodálhattuk, este pedig minden jelenlevő felnőtt és gyerek érezhette a szívből jövő ajándék melegét és azt, hogy szeretetet adni és kapni jó.

December 21-én Écsi Gyöngyi énekes az evangélikus templomban Jézus születését, a karácsonyt hozta közel közvetlenségével, elgondolkodtató szövegeivel, humorral, énekekkel, közös játékkal teleszőtt előadásával nemcsak az alsó tagozatosoknak, hanem minden jelenlevőnek.

A karácsonyt megelőző várakozásunk az örömteli eljövetelben érte el jutalmát, mindenkinek elhozva a Megszületett szeretetét, békéjét.

(A cikkhez kapcsolódó albumok a Képgalériában tekinthetők meg)