Látogatóink száma:

Körzeti rovásírás-vetélkedő Csallóköz szívében

Dunaszerdahelyen a Szabó Gyula Alapiskola adott otthont 2019. április 17-én a nyugati körzeti rovásírás-vetélkedőnek.

A csallóközi és mátyusföldi gyerekek között nagyon kedvelt szabadidős tevékenység a rovásírás. Ezt tükrözi a jelentkezők magas száma is.

Az idén 69 tanuló mérte össze tudását. A megnyitóban az iskola énekkara az Örökségdallal köszöntötte a jelenlévőket, majd Ivicze Klára, a rovószakkör vezetője üdvözölte a népes hallgatóságot. A megnyitó után az iskola folyosóján Nagy Árpád igazgató és Patassy Sándor, a Felvidéki Rovók honlapjának vezetője rovásírásos emléktáblát lepleztek le az esemény tiszteletére. Ezután a tanulók elfoglalták helyüket a kijelölt osztálytermekben, s nekiláttak az írásbeli feladatoknak.

A négy korosztályban hangos olvasás után az írásbeli következett. A latin betűs szöveget írták át rovásbetűsre, majd egy rovásírásos szöveget kellett latin betűsre leírni. Míg a tanárok a feladatokat javították, addig a versenyzők az iskola udvarán fa játékokkal játszottak, kipróbálták a gólyalábakon való járást, halászást, népszerű volt a sakkozás is.

A felkészülés magas fokát bizonyítja, hogy sok olyan gyermek volt, akinek nem volt egyetlen hibája sem az olvasásban, sem az írásban.

A döntősök a következő tanulók:

A korcsoport (3-4. osztályosok): Bernáth Zsófi, Kenés Virág Anna, Csiba Dorina, Füsi Noémi, Csiba Lilla Ramóna

B korcsoport (5-6. osztályosok): Kohút Lora, Csiba Mátyás, Koráb Laura, Mernyó Emese, Galántai Koppány András, Sill Dorina, Valocsa Ádám

C korcsoport (7-8. osztályosok): Csizmadia Lilla Kinga, Miklós Noémi, Kiss Franciska Hermina, Posztós Vivien, Bíró Eszter, Bartal Viktória

D korcsoport (9. osztályosok és középiskolások): Dobosi Dóra, Haver Márta, Édes Édua, Horváth Zenkő Veronika, Pőcz Anna, Csizmadia Éva

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola diákjai, akik a Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapatban sajátították el a rovásírást, szintén megmérettették magukat. A kilenc résztvevő közül a D korosztályban Dobosi Dóra és Horváth Zenkő Veronika jutott tovább az országos döntőbe.

Az iskola és a csapat nevében is gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria