Látogatóink száma:

Indulj el egy úton... döntő Seregélyesen

2019. április 26-án lezárult az Országos Kéktúrához kapcsolódó Indulj el egy úton... elnevezésű honismereti – turisztikai verseny.

A levelező fordulók során az idén bejártuk – gondolatban – a Pilist, a Gerecsét és a Vértest Dorogtól Csókakőig. Megismertük a természeti értékeket, tanultunk a kulturális és történelmi emlékhelyekről, elsajátítottuk a térképismeret alapjait.

A Kárpát-medencei döntőt Seregélyesen rendezték, melyre mindhárom csapatunk meghívást kapott: a hatodikosok Sündörgők csapata (Erdélyi Flóra, Szabó Réka, Horváth Viktória, Perleczky Fruzsina), a 7-8. osztályosok Szeli Vándorok csapata (Varga Emma, Szabó Donát, Ferdinand Viktor, Valacsai Máté) és a 8. osztályosok Agymenők csapata (Erdélyi Bálint, Osztényi Zolta, Berényi Mátyás, Hagony Zoé).

A döntő napján a művelődési házban gyűltünk össze - a csaknem kétszáz versenyző kísérőikkel együtt - hogy meghallgassuk Sajtos József, a seregélyesi általános iskola igazgatójának üdvözlő szavait, és megnézzünk egy rövid videofilmet a Másfél millió lépés Magyarországon c. filmsorozatról. Miután elénekeltük a film legismertebb dalát, a versenyzők az iskolába mentek, hogy a verseny délelőtti fordulóját elkezdjék. Közben a tanárok túrán vettek részt a Velencei-hegységben Pákozdról indulva. A geotúrán sok mindent megtudtunk a hegység kőzettani felépítéséről és keletkezéséről Futó János geológustól. Amikor a túráról visszaértünk, a versenyzők éppen befejezték a délutáni forduló feladatait: térkép segítségével állomásról állomásra járta, és oldották meg az érdekes feladatokat. A nap folyamán arra is volt időnk, hogy a csapataink által festett köveket elhelyezzük az iskola melletti Erőss Zsolt-emlékhelyen.

Az értékelés előtt a Kákics zenekar adott elő egy népzenével, sokféle népi hangszerrel tarkított mesét az egybegyűlteknek. Az eredményhirdetésekor nagy volt az örömünk: a B kategóriában hatodikosaink csapata a 3. helyen, a C kategóriában a 8. osztályosok csapata a 6. helyen, a 7-8. osztályosok csapata pedig a 9. helyen végzett. Ezen kívül szólították még egyszer a Sündörgőket és az Agymenőket a legjobb határon túli csapatoknak kijáró díjak átvételéhez. Versenyzőinknek szívből gratulálunk.

Szombaton, április 27-én pedig a szervezők jóvoltából részt vettünk a Gerecse 50 teljesítménytúrán, Tatabányán. A túra mindannyiunknak nagy élmény volt, a 10 kilométeres távot teljesítettük, a kiírt 4 órás szintidőn belül értünk be a célba, így tehát megérdemeltük a kitűzőt és az oklevelet. A túra után fáradtan, de élményekben, ismeretekben gazdagodva vártunk vonatunkra a tatabányai vasútállomáson. A verseny szervezői ígéretet tettek, hogy jövőre ismét meghirdetik a versenyt, hogy megismerjük az Országos Kéktúra következő szakaszát, s ha tanulóinknak is kedve lesz hozzá, jövőre ismét indulunk egy úton…

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria