Helytörténeti előadások

A MENTOR, a Felvidéki Tehetségsegítő Tanács legutóbb 2019. április 30-án Szencen tartott konferenciát a környék diákjainak szereplésével, akik helytörténeti kutatásaik eredményeiről számoltak be.

A Városi Múzeum épületében zajlott eseményen szenci és somorjai tanulók mutatkoztak be. A zsűri tagjai: Szanyi Mária, néprajzos, Strešňák Gábor, múzeumigazgató, Polák Margit, könyvtáros és Korpás Árpád, idegenvezető voltak.

A megjelenteket Matús Mónika, a Szenci Molnár Albert Alapiskola igazgatója üdvözölte. Örömét fejezte ki, hogy már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre ez a konferencia. Egyben rámutatott arra, hogy tavaly egy hét éves folyamat zárult le, mivel azok a tanulók, akikkel ezt elkezdték, elballagtak, s más iskolákon folytatják tanulmányaikat. Tehát új feladat volt az év elején, hogy helyettük fiatal tehetségeket keressenek, akikkel lehet folytatni a helyi értékek kutatását.

A mostani 5 előadó közül kettő már azok közül van, akik először fogtak neki a tudományos kutatásnak. A közönség között volt a nagyfödémesi iskola kincskeresőin kívül a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola két tanulója, a 7. osztályos Németh Natália és a 8. osztályos Ferdinand Viktor is részt vett megfigyelőként ezen a tanácskozáson. Ennek a napnak a célja a tapasztalatszerzés volt, hogy lássák, az összegyűjtött anyagot hogyan lehet előadni, milyen felépítésű munkák születhetnek a kitartó munka során.

Érdekes előadásokat hallhatott a közönség Szenc szakrális kisemlékeiről, a Városi Könyvtár vezetőjéről, egy híres szülöttjéről is hallhattunk érdekes fejtegetéseket, aki a reformáció idején működött. Továbbá az 1968-as események hatásáról vallatta ki családtagjait az egyik középiskolás. Végül egy családtörténeti kutatásról számolt be egy másik szenci tanuló.

A színvonalas előadások nemcsak a zsűrinek tetszettek, a közönség is sok új információt kapott általuk. Az értékelésben a szakemberek elmondták észrevételeiket, tanácsokat adtak a további felkészüléshez. Elmondható, hogy az előadók és a hallgatóság is jól érezte magát a rendezvényen. A múzeumi körséta során megtekinthettük a város nagy szülöttének, Szenci Molnár Albertnek és a városban egy ideig élt Johann Nepomuk Hummelnek a munkásságát.

A látottak alapján megállapíthatjuk, hogy ilyen alapos gyűjtőmunkára van szükség a régió más területein is, hogy ne menjenek veszendőbe az értékeink és megtanítsuk a fiatalokat észrevenni és becsülni azt, ami körülvesz. Reméljük, a szenciek példáját hamarosan máshol is követik.

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria