VII. Kukurikú Mesefesztivál

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola alsó tagozatán immár hetedik alkalommal szervezik meg a mesefesztivált. Az elmúlt tanévben szeptember 30-tól, a Magyar Népmese Napjától a június 5-én megvalósult rendezvényig hétfő reggelente voltak közös mesehallgatások.

A projekt kicsúcsosodása a fesztiválnap volt, melynek délelőttjén a gyermekek a maguk örömére adták elő mesefeldolgozásaikat, majd közös tánc, játék következett.

Este pedig az édesanyáknak, nagymamáknak és a családtagoknak kedveskedtek színvonalas műsorukkal.

„A gomba alatt” című mesefeldolgozással indult a bemutatók sora - az 1. osztályosok Rakoncza Éva osztályfőnökük előkészítésében szerepeltek. A mesét népdalok éneklése követte: a harmadikos lányok, Németh Zsófia, Lóci Zita, illetve a negyedikes Pónya Boglárka és Horváth Krisztián előadásában.

A másodikosok „Buckó és az elveszett kincs” című mesét játszották - a történetet Szalai Gyöngyi  írta át meseelőadássá. Utánuk  Nagy Flóra, Hlaváč Eszter, Szabó Noémi 1. osztályos tanulók álltak a közönség elé egy-egy népdalcsokorral, majd Néma Noel mondott el egy vicces népmesét.

A harmadikosok  N. Tóth Anikó: Az eszemet tudom című könyve alapján készült kisszínpadi összeállítással léptek fel Pónya Zsuzsanna felkészítésének köszönhetően. Előadásukban azt fejtegették, hogyan gondolkodnak a családról, apuról, anyuról, a tesókról, nagymamáról, nagypapáról, a barátokról, iskoláról, mégis „Mindenki másképp egyforma"  címmel. A zenés darab után Mihalovič Marcell 2. osztályos tanuló prózamondása következett, aki Móra Ferenc: Selyem Jánoska művét adta elő. Ezzel a prózájával Marcell a Tompa Mihály  Vers- és Prózamondó verseny országos döntőjében a 2. helyet szerezte meg. Felkészítője Szalai Gyöngyi volt. Kontár Noémi, Soják Emese elsősök, illetve a másodikos Perleczky Rozina és Mihalovič Marcell népdalokkal kedveskedtek a közönségnek. Marcell az előadott dalokkal májusban a „Csillagoknak teremtője…” népdalverseny kategória-győztese volt. A népdalokat az összes éneklővel Simkó Mária tanította be.

„A szállást kérő róka” című népmese zárta az előadások sorát, amit a negyedikesek Blazsek Beáta osztályfőnökük segítségével vittek színpadra. Hiába, a ravaszság előbb-utóbb kiderül, s bizony itt is lebukott a róka!

A műsor közös éneklésselzárult – a KissKata ZenekarMagyar vagyok című dalát énekeltéel a fellépők, szólót Simkó Mária pedagógus énekelt. A dal megtanítása a tanulókkal az ő érdeme volt. A nap házigazdája - a műsor és program kiváló vezetője Lénárt Krisztina volt. A délelőtti előadásokat - a fellépők nagy örömére - az óvodások és az ötödikesek osztályfőnökeikkel szintén megtekintették. A frissítők - a szülők által készített sütemények, pogácsák - elfogyasztása után közös néptánccal, majd ügyességi játékok játszásával folytatódott a délelőtt. A játékok vezetését, fő szervezését Mura Anita pedagógus vállalta. Rakoncza Cintia pedig a frissítők előkészítésében, tálalásában, a tanulók és vendégek kínálásában, a vendéglátásban segédkezett.

A délelőtti program és az esti műsor egyaránt sikeres és lélekemelő volt. Reméljük, hogy a jövő tanévben is kukorékol majd az a bizonyos kiskakas, jelezvén, hogy Felsőszeliben egy kitűnő mesefesztivál működik, évről évre megdobogtatva a gyermekek és felnőttek szívét. Ezáltal minden mese valósággá válik, s az igazak elnyerik méltó jutalmukat. Gratulálunk!

Az eseményhez kapcsolódó képgalériák:

2019_06_05 Mesefesztivál délelőtt

2019_06_05 Anyák napja - esti előadás