Ünnepeltünk... - huszonegyedszer

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola idén október 12-14. között rendezte meg a már hagyományosnak mondható Széchenyi Napokat, amely az iskola névadójának tiszteletére immár huszonegyedik alkalommal gazdagította iskolánk tanulóinak életét.

Az első napon „A kenyér útja” lett a rendezvény mottója. Elsőként az újonnan átadott és felújított Alsószeli Henger-és Gőzmalmot tekintettük meg, majd Écsi Gyöngyi „A világ kenyere” című bábelőadását élvezhettük. Eközben a szomszédos kultúrház udvarán már izzott a kemence, keltek a cipók, és Nogely Mónika tanító néni elmesélte a gyerekeknek a kenyérkészítés fortélyait. Mire mondókája végére ért, addigra kisültek az illatos cipócskák, amelyeket mindenki megkóstolhatott. Miután a kultúrházban – prezentáció formájában – a kenyér történetével is megismerkedtek a diákok, az udvaron aranyat moshattak Kličko Valériával, egy másik állomásnál pedig Tuba Lajos ismertette a tanulókkal a malom működését, és az elméletet gyakorlat követte: a gyerekek meg is őrölhették a búzát a két malomkő között. Az egész délelőttöt, a „kenyér útját” a kellemes őszi napsütés tette még hangulatosabbá.

Másnap az utazásé volt a főszerep, a kisebbek a kistapolcsányi lovardában, valamint a malonyai arborétumban voltak, míg a felső tagozatosok a Nyitra melletti Zoborra tettek egy kellemes túrát.

Az ünnepsorozat zárónapján az előadásoké, a különböző foglalkozásoké és a focié volt a főszerep. Az 5-6-7. osztályos tanulóink „2022” lépés megtételével kezdték a napot. A tornateremben hat iskola csapatainak részvételével focitorna zajlott. A Széchenyi Kupát idén iskolánk hősiesen küzdő focistái érdemelték ki, edzőjük Néma Dezső. A felső tagozatosok földrajzi témájú előadásokat láttak Andalúziai képek - László Ildikó előadásában, és A Csallóközből Európa tetejére címmel Bognár Attila hegymászó érdekes beszámolója által. Az iskola mögötti füves területen egy biciklis akadálypálya is rendelkezésre állt, ahol Szabó Zsófia a kilencedikesek segítségével értékelte a biciklizőket. A könyvtárban fűszerekkel és gyógynövényekkel ismerkedtek tanulóink Seres Csilla tanító néni jóvoltából, és kóstolgatták a finom teákat. A 8-9. osztályosok egy rendhagyó irodalomórán vettek részt, amelyen Száraz Pál íróval beszélgetett Nogely Mónika, méltatva az író munkásságát. Reggel, az első órákon a 6-9. osztályosok 1-1 csapata történelmi vetélkedőn vett részt. A vetélkedőn Széchenyi István életéről és munkásságáról kérdeztük a csapatokat, az ötletgazda és kivitelező pedig Király Katalin történelem szakos kollégánk volt. A zsűri tagjai Végh Piroska, Puskás Margit és Komrhel Márta voltak, akik nagyra értékelték a csapatok teljesítményét. Az alsó tagozatosoknak ügyességi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal teltek az első órák, amelyeket Panyik Andrea és Jakubecz Anikó szerveztek. A program táncházzal folytatódott a kultúrházban, ahol Domján Máté mozgatta meg a legkisebbeket – és a tanító néniket – a talpalávalót pedig a Bendő zenekar biztosította.

A Széchenyi Napok elmaradhatatlan kísérője az irodalmi- és képzőművészeti alkotópályázat, melynek díjazottjai értékes könyvjutalomban és tárgyi nyereményekben részesültek.

Mindhárom napon élménydús, gazdag programban volt részük a diákoknak és a tanároknak egyaránt.

 

Az eseményhez kapcsolódó galériák:

2022_10_12 A kenyér útja

2022_10_13 Túra a Zobor-hegyre

2022_10_13 Kistapolcsány, Malonya

2022_10_14 Foci, előadások, foglalkozások napja