A hetedikesek tanulmányi kirándulása

2022. november 3-án Néma Dezső tanító bácsival és Morovics Ibolya tanító nénivel tanulmányútra indultunk. Először meglátogattuk a deáki templomot.

Ott Hajdú Irénke néni kalauzolt minket. Nagyon kedves volt és sok dolgot tudtunk meg tőle a templomról. Azt is megtudtuk, hogy háromszor építették át, a legrégebbi rész a 11. században, István király idejében épült.

A templom nagyon díszes, szép festmények találhatók a falain. A képek legtöbbje a templomhoz kapcsolódó szerzeteseket, szenteket, István királyt, valamint a Halotti Beszédet ábrázolja. A néni az összeset bemutatta. Mesélt a legendákról, amelyek egyes képekhez tartoztak. Elmesélte, hogy itt használták több évig a Halotti Beszédet, legrégebbi összefüggő szövegünket. A templomnak fel lehetett menni a tornyába is, ahol valamikor a bencés szerzetesek, a templom alapítói laktak. Lehetett látni, hogy egy része annak is fel lett újítva, de így is nagyon érdekes volt. Miután befejeztük a megtekintést, cukorkát kaptunk Irénke nénitől. Nekünk nagyon tetszett ez a templom, és remélem majd még a jövőben visszamehetünk megnézni.

Ezután Vágsellyére indultunk, hogy megnézzük az ottani levéltárat. Kedves bácsi fogadott minket, akit Varjú Attilának hívtak. Előadást tartott nekünk, elmesélte milyen volt az egészségügy, a rendőrség és a tűzoltóság környékünkön, a középkortól napjainkig. Megtudtuk, hogy már a 17. században léteztek menedékhelyek, melyek átmenetileg járványkórházként is szolgáltak. Szegényházak működtek Pusztafödémesen, Galántán, Tallóson, Szencen, Vágsellyén és Feketenyéken. A levéltári részben 3 járás régi okiratait tárolják. Az okiratok polcos szekrényben vannakelhelyezve, melyeket egy kerékkel lehetett mozgatni. Ez nekünk nagyon tetszett, természetesen ki is próbáltuk. Régi térképet, könyveket nézhettünk meg közelről. Az egyik könyvben archiválva voltak régi születési levelek. Az egyik oldalon meg is találtuk osztálytársam üknagyapjának a születési lapját. Nagyon érdekesnek találtam, hogy az ilyen régi iratokat megőrzik.Mindenkinek nagyon tetszett ez a nap. Örülünk, hogy eljutottunk ezekre a helyekre.

                                                                              Szaksz Patrik, Horváth Lilien (hetedikesek)

 

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria