A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük

2023. január 20-án ünnepi megemlékezést tartottunk a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából.

A tornateremben megtartott ünnepséget László Ildikó igazgatónő nyitotta meg, majd közösen elénekeltük nemzetünk Himnuszát.

Utána Nogely Mónika méltatta a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz születésének fontosságát, s az évforduló nemzetösszetartó erejét.

Utána Morovics Ibolya elmondta, hogy tanulóink ismét nagy sikerrel szerepeltek a Palóc Társaság esszéíró pályázatán, melyet a Kárpát-medencei diákok számára hirdettek meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Díjazott tanulóinkkal részt vehetünk a Magyar Kultúra napján január 22-én megrendezésre kerülő kiértékelésen, Budapesten. A díjazottak: a 6. évfolyamból Süll Kira és Süll Tília, a 7. évfolyamból Nagy Olivér, Szaksz Patrik és Vanko Norbert Bence, a 8. osztályból pedig Takács Richárd. Az eseményről a későbbiekben még tudósítunk.

Ezután Ács Viktória, Nagy Olivér, Pónya Boglárka, Néma Noel tanulók adták elő azokat a költeményeket, amelyekkel a decemberben megtartott versmondó fesztiválon szerepeltek.

A továbbiakban Nogely Mónika Petőfi születésének 200. évfordulójának jelentőségét méltatta. Elmondta, hogy Petőfi népszerűsége ma is töretlen, gondolatai, költeményei nagy része a ma emberét is megszólítják.

Közösen elszavaltuk a Füstbement terv című Petőfi-verset, majd a másodikosok az Anyám tyúkja című költeményét adták elő nagy lelkesedéssel. Az 5. évfolyam diákjai a János vitézből tolmácsoltak egy részletet.

A zárszóban Nogely Mónika megjegyezte, hogy magyar kultúránkat nemcsak ezen a napon, de egész évben kötelességünk ápolni, őrizni.

Végezetül közösen elénekeltük a Nemzeti dalt.

Az igazgatónő mindenkinek megköszönte az aktív részvételt, s leszögezte, hogy egy nagyon felemelő rendezvénynek voltunk részesei.

 

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria