Látogatóink száma:

Mesefesztivált rendeztünk

Iskolánkon az idén is megrendeztük a kisdiákjaink részére a Kukurikú Mesefesztivált, melyre úgy tekintünk, mint a gyerekek olvasás- és szókincsfejlesztését elősegítő programsorozatunk kicsúcsosodására. 

A tavaly első ízben megtartott mesefesztivál tapasztalataira építve az idei II. Kukurikú Mesefesztivált tartalmilag kibővítve szerveztük meg 2014. május 22-éna felsőszeli kultúrházban a délelőtti tanórák alatt, illetve este 18.00 órátóla szülőkkel együtt.

A reggeli megnyitón a gyerekek és a vendégek üdvözlése után László Ildikó igazgatónő Meseország mosolygó napocskáját nyújtotta át a gyerekek képviselőinek, mint a felhőtlen öröm, a ragyogás jelképét. A délelőtti rendezvényen a szervezők nevében Pónya Zsuzsa, az est folyamán Kontár Mária üdvözölte a jelenlevőket és vezette a programot.

A délelőtti gyerekközösségben és az esti, szülők előtt megtartott meseprogramok valóban fesztivállá tették a napot. A fesztivál folyamán az elmondott mesékkel, az előadott dalokkal, táncokkal, hangoskönyvvel, videomesékkel, számítógépes prezentációk segítségével és a mesék eljátszásával az egymás szórakoztatásán túl mindannyian – szereplők, felkészítők, segítők, szervezők – az ügyességünkről, tehetségünkről, kreativitásunkról, kitartásunkról tettünk tanúságot.Közöserővel, összefogás által lett a nap ünnepi játékká,vált a fesztivál értékké, nagy élménnyé minden résztvevő számára. Jó érzés, ha az örömöt másokkal is megoszthatjuk, ha kincseinket szétszórhatjuk azok közt, kik kedvesek nekünk. A fesztivál alkalmával az örömöt közvetítették kedvenc dalaikkal, táncaikkal az elsősök Simkó Mária segítő munkája által, hozták a másodikosok meséi videomesék formájában az édesanyák konyháiból Pónya Zsuzsa és Puskás Margit segítségével. Ezért meséltek mesemondóink, Mihalovič Veronika, Lóci Dávid és Lénárt Dóra nagy átéléssel, a természetesség erejével – Szalai Gyöngyi tanításának, a gyerekekkel való rendszeres foglalkozásának köszönhetően. A hangoskönyv élményét, a készítés örömét közvetítették nekünk a harmadikosok Nagy Flórián és Blazsek Beáta segítségével, és általuk ismerhettük mega pozsonyi vár mondáját is a saját készítésű, szép díszletekkel eljátszott ötletes előadásból. A negyedikesek kincse, az igazi mesejáték élményének közvetítése, minden jelenlevőt magával ragadott. A magabiztos játék, az összeforrottság, a szép előadás és beszéd jellemezte mindkét előadott meséjüket.  A negyedikesek mesejátékai (A kőleves, A só című mesék) – melyeket Rakoncza Éva tanított be a gyerekekkel, méltón lettek a fesztivál indító, illetve befejező programpontjai. A délelőtti foglalkozások szünetében is nagy volt a jókedv a zenés játéknak, a terített asztaloknak köszönhetően. A fesztiválon technikai segítséget nyújtó nyolcadikos és kilencedikes fiúk a szünetben folyó játékokhoz is zenét biztosítottak; a másodikos szülők és az iskolai konyha szakácsai pedig ízletes kalácsokat, pogácsákat, réteseket, pitéket sütöttek, melyekből mindenki kedvére fogyaszthatott.

A délelőtti program ajándékozással ért véget: László Ildikó, az iskola igazgatója, Molnár Beáta igazgató helyettessel és az osztályfőnökökkel együtt szép könyvborítókat ajándékozott minden gyerekszereplőnek, vendégnek, pedagógusnak, segítőnek – ezzel is megköszönte a szép előadásokat, a fesztivál előkészítését és lebonyolítását. A mesefesztiválra iskolai kiadvány-receptfüzet is készült„Érdemes belekóstolni...mesék, versek, receptek„címmel, melyet szintén megkapott minden jelenlevő.

Az esti fesztivál szintén nagy sikert aratott a felnőtt közönség körében, akik örömmel figyelték az önfeledt gyermekszereplőket, a kedves játékokat, meséket. Hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a borzongásra, a csodák átélésének élményére. Ezért a mesékre mindig szükség volt, van és lesz. „Jövőre ismét legyetek a vendégeink“ – zárult ezzel a mondattal az idei II.Kukurikú Mesefesztivál Felsőszeliben.

Mákos pogácsa készítése a másodikosokkal

Almás pite készítése - a másodikosok bemutatója

A receptfüzet-mesekiadvány

A délelőtti fesztiválhoz kapcsolódó képgaléria

Az esti előadás képgalériája