A gombaszögi völgyben meséltünk…

Csodaszép környezetben, a gombaszögi völgy ölében zajlott az Ipolyi Arnold Országos Mesemondó Verseny országos fordulója 2023. június 4-6-án.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a Zsigárdon zajlott területi fordulóból két tanulónk, Néma Noel és Nagy Olivérjutottak el kiemelt aranysávosként az országos döntőre.

Szállásunk a Gombaszögtől nem messze található Rozsnyón volt, amelyet szintén volt időnk megtekinteni. Az egyes kategória döntői a gombaszögi tábor területén kialakított Pajtaszínházban, illetve a Folkszögletben zajlottak. A versenyzők mesélésének hangulatát fokozta a közeli patak csobogása és a környező fákon tanyázó madarak csicsergése. A versenyt kísérőrendezvények színesítették: kézműves foglalkozások, népi játékok, daltanulás a Sajó bandával, a Kuttyomfitty társulat előadása, valamint a népi ételkóstoló.

A megnyitón ámulva hallgattuk, hogy országszerte e mesemondó versenybe 440 mesélő kapcsolódott be, ebből a döntőbe, Gombaszögre az összes kategóriát egybevetve 67 versenyző jutott el. Nagy megtiszteltetésnek éreztük, hogy mesemondóimmal mi is ott lehettünk, és részesei lehettünk ennek a jó hangulatú, vidám, értéket ápoló, hagyományőrző rendezvénynek. Mi, mátyusföldiek, csallóköziek főleg a palóc és keleti tájszólással mondott mesékben gyönyörködtünk, a közép- és keleti régiókból érkezett mesemondók elmondásuk szerint a mi ízes nyugati nyelvjárásunkat hallgatták nagy élvezettel. A szakmai zsűri kiemelte, hogy a mesemondás egyre magasabb színvonalú, s már a kisebb gyerekek is közvetlenül, élőszóval, sokszor rögtönözve, a közönséget lekötve mesélnek.

A kiértékelésen végül Néma Noel, aki a 2. kategóriában versenyzett, aranysávos besorolást kapott, Nagy Olivér, aki a 3. kategóriások közt szerepelt, ezüstsávos besorolást szerzett. Nagyon örültünk a kitűnő eredményeknek, s szép élményekkel gazdagodva, mesékkel elvarázsolva tértünk haza Gombaszögről.

 

                                                                                             Felkészítő: Morovics Ibolya

 

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria