Rendhagyó irodalmi és történelmi óra Vágsellyén és Deákin

Hetedik osztályban tanulunk az első magyar írásos emlékeinkről és egy rendhagyó irodalmi és történelmi óra keretén belül ezen emlékek nyomában jártunk.

Október 16-án, osztályunk is, az immár hagyománnyá vált tanulmányi kiránduláson vett részt. Ellátogattunk a vágsellyei levéltárba és a deáki katolikus templomba. A levéltár a 16. századból való Pázmány-kastély épületében található a város központjában. A levéltár egyik alkalmazotja vezetett végig bennünket az épületben és ismertetett meg minket a munkájukkal. Megtekintettünk egy kiállítást  régiónk sporttörténetéről, megismerhettük az innen származó híres sportolókat, valamint a legjelentősebb sportágakat. Betekintést nyertünk a régi iratok tárolásába, melyeket dobozokban őriznek és kereken mozgó polcokra helyeznek időrendi sorrendben.

Exkurziónk második állomása a deáki templom volt. Alkalmi idegenvezetőnk, egy kedves néni, sokat mesélt a templom történetéről. Megtudhattuk, hogy a Szent-István kápolna már az 1100-as években épült és az a legrégibb része a templomnak. Az 1200-as években bővítették egy háromhajós, emeletes résszel és az egész épület téglából készült. A kéttornyú bazilikában a bencés rend szerzetesei szolgáltak és a szertartásokon a Pray-kódexet használták, melyben a Halotti Beszéd és Könyörgés is található. A templom falait freskók és szekkók díszítik, különböző tematikával. A bencések az emeleti részben, a monostorban laktak, ahová csigalépcső vezet fel. A templom az egyik legértékesebb szlovákiai műemlék.

A tanulmányút alatt sok új dologgal ismerkedtünk meg és bővítettük tudásunkat, mindannyian örültünk, hogy eljuthattunk ezekre a történelmileg is jelentős helyekre.

 

                                                                                                                  Süll Tília (7. oszt.)

 

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria