Látogatóink száma:

Színházlátogatáson Győrben

 

2013. december 29-én a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanulóinak különleges élményben volt részük. A Győri Nemzeti Színházba szervezett Pónya Zsuzsanna színházlátogatást Petőfi Sándor: János vitéz c. zenés darabjára. Az alsó tagozatból főleg a 2. évfolyam, a felső tagozatról pedig az 5. és a 6. évfolyam tanulói voltak kíváncsiak az előadásra. 

Bakonyi Károly írta a szövegkönyvet, Heltai Jenő a verseket szerezte, Kacsóh Pongrác pedig megzenésítette azokat, rendezte Szűcs Gábor. A daljáték miatt a tanulókat kísérő családtagok is várakozással telve ültek a nézőtéren. Többjük már látott valamilyen feldolgozást a Petőfi-műből. Az első felvonás elején a jól ismert "Én a pásztorok királya..." kezdetű dalt azonban hiába várták. A patakpart helyett a falusi nagyjelenetben a huszárok éppen a legényeket verbuválták katonának. Az újszerű elgondolás is hatásos volt. Az előadás nagyon tetszett, végülis a dallamok mind felcsendültek, csak a rendezői megoldások hatottak újszerűen. De ez nem csökkentette az előadás értékét. 
Elmondható, hogy a magyar irodalom egyik gyöngyszemét érdemes megnézni többféle feldolgozásban is. A rendezői elgondolások és megoldások gazdagabbá teszik a nézőket még a 21. században is. Örülünk, hogy részesei lehettünk e színházi élménynek.
Köszönet Pónya Zsuzsanna tanítónőnek, aki a téli szünetre ilyen hasznos és kellemes szórakozásra hívta meg a tanulókat.

 

2014. január 03. (péntek) | Mészáros Magdolna