Látogatóink száma:

Felfedezőúton a fővárosban és Dévényben

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanulói a felfedezőcsapattal karöltve június végén tanulmányútra indultak Pozsony-Dévény útvonalon.

A buszkirándulás célja a 200. éve született Ľudovít Štúr működési helyeinek és a régmúlt dicső korszakának jobb megismerése volt. Az esős idő ellenére érdeklődéssel figyeltek a gyerekek a magyarázatra, amint a Duna-parton elérkeztünk a hajókikötőhöz. A csoport vezetője, Mészáros Magdolna útközben több fontos épületre is felhívta a figyelmet, melyek a magyar történelemből ismert személyiségekhez kapcsolódnak.

A mai Ľudovít Štúr téren megtekintették a kis felfedezők a monumentális szobrot, mely a szlovák nyelv megújítójának és társainak állít emléket. Bártfai Tibor alkotása 1972 óta áll a téren. Ezen a helyen, eredetileg a Koronázási domb téren állt a Fadrusz János által készített Mária Terézia lovasszobra, mely az 1896-os millenniumi ünnepségek tiszteletére készült. Azonban 1921-ben a csehszlovák légiósok megsemmisítették.

Pozsonyban érdemes megnézni az egykori evangélikus líceum épületét is, ahol Štúr önképzőkört vezetett. Onnét helyezték őt át Lőcsére, ahová hűséges diáktársai is követték.

A gyerekek a Mihály-kapu utcán megnézték az egykori magyar országgyűlés épületét, melyben Štúr mint Zólyom város követe 1847-ben előadta híres beszédét a szlovák nyelv és a nép jogainak védelmében. E jeles eseményt ma emléktábla hirdeti az épület falán, melyben jelenleg az Egyetemi Könyvtár működik.

Végigsétáltak a Mihály-kapu alatt, megfigyelhették a várost övező árok egy részét, melyet az utókor pihenőhelynek alakított át. A Hviezdoslav téren megálltunk a nagy költő szobra előtt, felidézve az irodalomórán tanultakat. P. O. Hviezdoslav a 19. század magyar költőóriásainak műveit tette át szlovák nyelvre, hogy mások is megismerhessék a magyar irodalom gyöngyszemeit. Megemlítettük Petőfit, aki ebben a városban próbált szerencsét, s kinek szobra egy időben a tér fő látnivalója volt.

Utunk további célja Dévény várának megtekintése volt.  A Morva folyó csatlakozása a Dunába ezen vár romjai alatt látható. A gyönyörű kilátás lenyűgözte a résztvevőket. A nagyobbak még emlékeztek Ady soraira: "Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?". Megtudták az elbeszélésből, hogy Dévény milyen fontos szerepet játszott a történelemben, nemcsak a hozzá fűződő legendáról szólt, de a híres Árpád-szoborról, mely szintén a magyar honfoglalás ezeréves évfordulójára készült Jankovics Gyula által. A hagyományok szerint Árpád erről a helyről nézett nyugatra, miután 907-ben a pozsonyi csatában legyőzte a németeket. Az Árpád-szobor már csak megsárgult fényképeken látható, mivel 1921-ben ezt is eltüntették a föld felszínéről.

A felfedezőút sok szépet és érdekeset adott a gyerekeknek. Megtudtuk, hogy minden hónap első vasárnapján várjáték keretében mutatják be a középkori lovagi tornákat, kézművességeket, fegyvereket.

A tanulmányút sok új ismerettel gazdagította a kis felfedezőket.

Az eseményhez tartozó képgaléria