Kistelepülések kihívásai a jövő Európájában

Pannonhalma Város Önkormányzata 2022. szeptember 29. és október 2.  között az Európa a Polgárokért program támogatásával testvérvárosi műhelyfoglalkozást szervezett a klímavédelem témakörében.

A három partnertelepülés – Alsószeli, Engen (Németország) és Moneglia (Olaszország) - szervezésében érkező, többségében az ifjúságot képviselő résztvevők két teljes napot töltöttek Pannonhalmán. A szakmai program keretében elsősorban a fenntartható városi közlekedést, és a fenntartható energia kérdéskörét járták végig. Munkájuk eredményét a szakmai program zárórendezvényén mutatták be.

Alsószeli Község,  mint projektpartner, a felsőszeli alapiskola, illetve a galántai gimnázium diákjaival közösen vett részt ezen az eseményen.

A szakmai programon túl a résztvevők megismerkedtek Pannonhalma városával és az Apátsággal is. Városnézés, csapdaházi játék, a biomassza fűtőmű megtekintése és más izgalmas programok színesítették a rendezvényt.

                                                                                      (szöveg: Fátrai Eszter, projektmenedzser)

 

Iskolánk csapata 8-9. osztályos tanulókból állt, angol nyelvű bemutatkozó prezentációval készültünk, és a közös projektmunkába is bekapcsolódtunk. A két nap eredménye azon túl, hogy a környezetvédelemmel foglalkoztunk, az angol nyelvtudásunk bővítése is volt. Az alábbiakban pedig néhány mondat a résztvevőktől:

„Sok új élménnyel gazdagodtam, új barátságos embereket ismertem meg. A programok nagyon érdekesek voltak.“

                                                                                                 (Gyurcsy Flóra, 9. osztály)

„A programok közül talán nekem a Csapdaház tetszett a legjobban. Az ételek is nagyon ízlettek. Remélem máskor is lesz ehhez hasonló kirándulás.”

                                                                                                 (Francisti Laura, 8.osztály)

„Azért néha nehézséget okozott, hogy megértsek mindent angolul. Amit ki szeretnék emelni az a projektkészítés volt. Jó volt csapatban dolgozni, olyan emberekkel is, akit nem ismertünk. Szép volt a Pannonhalmi Apátság, az arborétum és érdekes volt a biomassza fűtőmű is. Köszönjük a lehetőséget!"

                                                                                                (Takács Richárd, 8.osztály)

 

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria